Hva skjer med ansatte, tillitsvalgte og lokale ledere i Kristiansund i disse dager.

Det har nå blitt satt ned en arbeidsgruppe knyttet til prosjektet SNR. (nytt sykehus på Hjelset og DMS i Kristiansund)                                                                                                   Dilemmaet for ansatte/tillitsvalgte/lokale ledere er om de skal velge å “være med i båten, eller henge etter i en jolle”. Klart at man vil være med å bestemme/planlegge helsetilbudet til befolkningen i sitt eget nedslagsfelt, det er jo det vi helsepersonell brenner for, og er opptatt av. Jeg sitter ikke på noen fasit i dette spørsmålet, men vil forsøke å dele med meg noen erfaringer vi gjorde oss i Telemark, når Sykehuset Telemark startet sin Utviklingsplan. (I realiteten en avviklingsplan for Rjukan og Kragerø sykehus.)    Vi hadde de samme dilemmaene som man har i Kristiansund, og ansatte/tillitsvalgte ble med i prosjektet for å kunne påvirke resultatet slik at befolkningen i vårt nedslagsfelt skulle få et best mulig helsetilbud.

I realiteten viste det seg at ledelsen og gruppa var satt sammen på en slik måte at ansatte fra Rjukan sykehus ble helt usynlige og nærmest  latterligjort. Fasiten var allerede satt, og prosjektet kun et spill for galleriet. Det å være mindretallet i en slik gruppe er utrolig utmattende og ikke minst ensomt, samtidig så blir man på en måte et gissel under hele prosjektet, fordi man skal være “lojal” under prosessen.  Når fasiten var lagt, så sto ansatte fram og fortalte at dette var en uverdig prosess, og at de kun hadde vært gisler for ledelsen i et skinnprosjekt, men da var det for seint.

I ettertid har de som var med i prosjektet i Telemark fra Rjukan sykehus, hatt det utrolig vondt. De brukte masse tid, krefter og engasjement for et best mulig tilbud til egen befolkning, de fikk ingen innflytelse og ble brukt som gisler for at dette var avgjørelser de hadde vært med på.

Om ansatte/tillitsvalgte fra Kristiansund sykehus opplever tilsvarende, så er det utrolig viktig å ikke la seg bruke. Om og evt. når dere opplever at dere ikke har reell inflytelse på prosjektet, ha en strategi klar på forhånd. Da tror jeg det er viktig å gjøre omverden oppmersomme på hva som foregår og at det i realiteten er et skinnprosjekt, som dere ikke vil være endel av. Da kan man bruke media og andre kanaler for å få oppmersomhet rundt saken.

En av de som engasjerer seg for et best mulig helsetilbud i Kristiansund skriver at: helsepersonell er noe av det mest uselviske “folkeslaget” jeg kjenner til, de har til en hver tid pasientens beste i sentrum også i denne saken.

Det tror jeg hun har rett i sett fra representantene fra Kristiansund sykehus sitt ståsted, men kanskje fokuset er et helt annet fra helseledelsen. Vi helsepersonell som daglig jobber med pasienter, er ikke forberedt på den virkeligheten vi møter i slike sammenhenger. Jeg har flere ganger formidlet at fra Rjukan møtte vi med gode argumenter, dokumentasjon og forskning, og ble møtt med tanks og kanoner fra ledelsen. Grunnen til min store skepsis til SNR. prosjektet er at prosessen ikke har vært redelig eller fulgt spillereglene hittil. Når man bygger et prosjekt på uredelighet, er bakrunnen dårlig i seg selv, og svært alvorlig er det da at de samme menneskene skal  fortsette prosjektet videre.

Vi ønsker ikke at virkeligheten er så rå som den egentlig er, og jeg er redd for at det kan gjøre at flere sykehus går tapt, fordi vi er for naive i fohold til kyniske helseledere som er villige til å gå over lik for å få det som de vil.

Dette ment som gode råd, og ta gjerne kontakt om dere kjenne “varselslampene brenner” underveis i prosjektet, så bidrar jeg gjerne om man ønsker det.

Jeg vil gjøre alt som står i min makt for at uretten som er gjort mot befolkningen i Tinn,Tokke og Vinje og Kragerø av sykehuset Telemark:

IKKE SKAL SKJE IGJEN MOT ANDRE SYKEHUS/SYKEHUSANSATTE ELLER  MOT BEFOLKNINGEN I DISSE SYKEHUSENES NEDSLAGSFELT.

 

 

Leave a comment