Forskjellen på Politivarslere og Helsevarslere.

I den senere tid har politidirektoratet, politiledere fått så  hatten passer i forhold til sin lederstil, som skaper frykt og utrygghet ikke bare innen politiets rekker, men også blant folk flest.

Politiet er avhengig av tillit fra befolkningen, og det er vanskelig når det stadig avdekkes avsløringer om ureint spill blant ledelsen.

Det er på høy tid og veldig bra at disse trollene kommer ut i lyset og sprekker.

Sammenligner vi med hva som skjer i helsevesenet, så er det like alvorlige ting som blir og burde bli avdekket, men hva skjer?

I tidsskriftet sykepleien står det at 56 varslere har tatt et ansvar i Arendal kommune.

Forholdene som beskrives er så graverende at det ikke er til å begripe, og spørsmålet er hvor lenge har det foregått, før noen våget å varsle? Hvor mange pasienter/pårørende/ansatte  er rammet av denne uverdige situasjonen?

Dette er kun et eksempel, og det finnes mange.

I artikkelen stilles spørsmålet “Hvem er vi lojale mot – arbeidsgiver eller pasient – når viktige etiske og moralske verdier står på spill”

Jeg svarer ar det er lurt å være lojale mot arbeidsgiver, noe annet er som å spille russisk rulett.

Hvorfor får  politivarslere  mer mediaomtale og oppmerksomhet enn helsevarslere?  Jeg tror det har mye med at Polititjenestemannsforbundet har vært ærlige og tydelige i disse sakene. De oppfordrer sine medlemmer til ikke å varsle, fordi varslervernet  i realiteten ikke eksisterer. NSF. oppfordrer sine medlemmer til å varsle, men snur ryggen til de samme medlemmene når represaliene kommer fra arbeidsgiver, og later som fryktkultur er ikke eksisterende.

NSF. har stor makt på dette området, og velger å la medlemmene ta støyten. Hva skal til for å få sykepleiere samlet opp på barrikadene og slåss for faget vårt og integriteten vår, for NSF. gjør det ikke på våre vegne.

I min varslersak ble jeg utsatt for umenneskelig trakassering over år, fordi jeg sto i veien for en skjult sykehusnedleggelse på Rjukan. NSF. satt på samme side som ledelsen både mot meg og til støtte for å legge ned 2 lokalsykehus i Telemark. I ettertid har det vært utallige bevis på en prosess, hvor viktig informasjon har blitt holdt igjen,påstander gjort om til sannheter osv. og at dette har fått alvorlige konsekvenser for pasientene.

Til tross for dette, så er det ingen interesse fra media/folkevalgte/tillitsvalgte til å se sammenhengen mellom hodeløse vedtak-varsling -fryktkultur som  medfører store negative konsekvenser for den enkelte varsler,  og ennå verre er det at uverdige forhold får fortsette uten at nødvendige grep blir tatt.

Så lenge disse trollene ikke slippes ut i lyset, sprekker de ikke og konsekvensene er at de svakeste i samfunnet fortsatt blir behandlet som beskrevet fra Arendal kommune. Sykehus kommer fortsatt til å legges ned, med enorme konsekvenser for befolkningen som rammes.

Så NSF. og andre fagforeninger, hva gjør dere? Vender det andre kinnet til, eller våkner?

Vi helseansatte bør vel også minnes om hvem vi er til for, ingen av oss er ansatt for å tekkes ledelsen i sykehuset eller kommunene. Men de som har forsøkt opplever  ofte “lojalitetsbegrepet”  mot arbeidsgiver som nærmest ukrenkelig , eller “at vi må følge linjene i varsling” som igjen betyr at de forsvinner på et eller annet ledernivå på veien” .

NSF, se til politiet og lær, i tillegg til å lytte til egne medlemmer om hva varslere blir utsatt for og hvor ødeleggene disse prosessene er.

Jeg har selv opplevd en iskald skulder fra NSF, på et tidspunkt hvor min varsling hadde redusert meg fra en ressurssterk sykepleier/leder til et livredd menneske på randen til å ikke orke mer. Dette er traumer man bærer med seg resten av livet med de konsekvensene det gir.

DETTE NSF. ER I REALITETEN DET DERE BER OSS UTSETTE OSS FOR, MENS DERE VENDER OSS RYGGEN NÅR REPRESALIENE  FRA ARBEIDSGIVER KNUSER OSS OG GJØR OSS OM TIL “PERSONALSAKER”.

Min påstand er at så lenge NSF. opprettholder sin taushet og unnfallenhet til varsling -fryktkultur, er de med på å opprettholde denne farlige ukulturen.

 

Leave a comment