RAPPORTERINGENS HELSEVESEN

Leste nylig i Dagens Næringsliv at helseministeren hadde fått en ny “genial” ide. Han ville nå vurdere økonomiske sanksjoner mot de sykehusene som ikke rapporterte godt nok i hans øyne.

Alle vi som jobber i sykehusene vet at vi daglig bruker enormt mye energi, krefter og tid på rapporterings vanviddet. Mye av det som  rapporteres har egentlig liten betydning, men tar bort fokuset på det som virkelig bør rapporteres.  Om Høie gjennomfører disse sanksjonene betyr det at helsearbeidere må rapportere mer og med færre ansatte (pga. økonomiske sanksjoner),  så hvem skal da ta ta seg av pasientene?

Journalisten spurte Høie om disse sanksjonene ikke ville gå utover pasientbehandlingen, og da svarte Helseministeren: at sanksjonene skulle være passelig store slik at sykehusene fikk svi, men at ikke pasientene skulle merke det!!

Rjukan sykehus scoret  på topp i samtlige nasjonale kvalitets parameter, men ble likevel lagt ned av Høie med begrunnelse i dårlig kvalitet, så kvalitetsbegrepet har ikke Høie noe særlig forhold til når det virkelig gjelder.

Om lokale ledere skulle våge å fortelle ledelses nivået at disse sanksjonene  ikke er en god ide, og vil ramme pasientbehandlingen med et brak, er det stor sannsynlighet for at i fryktkulturens ånd  må disse “illojale” ledere fjernes og erstattet av “lojale”ledere som gjør som de blir fortalt.

Helseministeren mangler kunnskap, klokskap og evne til å samarbeide med fagkompetansen,  noe som gir svært alvorlige konsekvenser for Norsk helsevesen.  Det vil ta tid å forsøke å få helsevesenet på rett kjøl igjen, etter at nåværende helseminister har blitt fjernet.

 

Leave a comment